Andalouse: het verhaal

Andalouse saus is geliefd door menig Belgen en wint ook in de buurlanden steeds meer aan populariteit. Maar waar komt de saus eigenlijk vandaan?

Het ontstaan van Andalouse

In de jaren 60 was het aanbod koude sauzen beperkt. Daar wou onze grootmoeder én grondlegger van Anda Sauces, Lea, verandering in brengen. Inspiratie vond ze in een recept ‘saus van Andalusië’ – een soort gazpacho saus die eigenlijk niet bij frietjes paste. Zoals de naam doet vermoeden was dit een recept afkomstig van de Andalusische keuken in Spanje.

Pas na twee jaar experimenteren en testen was ze tevreden en lanceerde ze de enige echte Andalouse saus. De Andalouse saus die Lea op de markt bracht was gemaakt op basis van mayonaise. Ze wordt ook subtiel gecombineerd met tomaat, mosterd en specerijen. Het bleek een echte sauzentopper die Anda Sauces ook vandaag nog volgens origineel recept produceert. De bedrijfsnaam ‘Anda’ is tevens ook afkomstig van deze saus.

andalouse saus met bitterballen

Het recept van de enige originele Andalouse is en blijft een bedrijfsgeheim! Het is lekker smeuïg, licht pikant en vol van smaak, zoals Andalouse hoort te zijn. Vandaag is ze gekend als een échte Belgische saus. In de meeste Belgische snackbars en frituren kan je ze dan ook altijd vinden.

Andalouse wordt gegeten bij frieten en diverse snacks, zoals bitterballen of een curryworst. Maar eigenlijk doet ze het uitstekend bij alle vleesgerechten en gevogelte, zoals kip-andalouse.

Meer Posts